Sport

Sportpályafutásom 1972-ben a gyõri Dózsában kezdõdött. 1975-ben Budapestre költöztem és a Csepel SC-be igazoltam. Tizenkét éves koromban kezdtem el a zenével foglalkozni. Elõször dobolni, késõbb gitározni tanultam. Életemben a sport és a zene jól megfért egymás mellett. 1970-tõl a METEOR együttesben játszottam, kétszer nyertünk zenekari fesztivált.

Sorkatonai szolgálatom alatt 1976-78-ig a BHSE színeiben versenyeztem. 1977-ben a szabadfogású birkózó válogatott tagja lettem. 26 világversenyen képviseltem hazánkat versenyzõként és edzõként. Olimpián, világbajnokságon és Európa-bajnokságon értékes helyezésekkel öregbítve a magyar birkózás hírnevét.

1986 októberében a Német Szövetségi Köztársaságba szerzõdtem a KSV Elgershausen Klubhoz, mint játékos edzõ. Itt a szabadfogású birkózó csapat felkészülését irányítottam és a csapatot a II. Bundesligából feljuttattam az I. Bundesligába. 145 mérkõzésbõl 140-et megnyertem.

1989-tõl a Magyar Szabadfogású Birkózó Válogatott szövetségi kapitánya, majd vezetõedzõje lettem.
1991-tõl szövetségi edzõi funkciót töltöttem be és egész Magyarország területére kiterjedõen birkózást oktató és utánpótlást nevelõ feladatokat láttam el. Ezzel egy idõben a Magister Food Gmbh magyarországi képviseletét is elvállaltam. Felkérést kaptam a Magyar Birkózó Szövetségtõl, egy háromrészes oktatófilm elkészítésre, melynek címe: Szabadfogású Birkózó Technikák I.-II.-III. A késõbbiekben a Mágikus Technikák, majd Bajnokok Arzenálja, Birkózás szabad és kötöttfogásban, Speciális birkózó erõ, állóképesség fejlesztése c. oktatófilmeket készítettem. Ezeket a filmeket a FILA is megvásárolta, 100 országba eljutottak. Utolsó Feketén-fehéren c. dokumentumfilmemben Balla Józsefnek, a szabadfogású legendának állítottam emléket. 1992-ben a Vasas Birkózó Szakosztályának igazgatója lettem. 1993-ban négy éves megbízást kaptam a Magyar Szabadfogású Birkózó válogatott vezetõedzõi posztjára. 1996-tól a Testnevelési Egyetem Továbbképzõ Intézet levelezõ tagozatán edzõi szakon, illetve az oktató képzésben birkózáselméletet és gyakorlatot tanítok a mai napig.

Versenyeken elért eredményeim:
Junior, Felnõtt Magyar Bajnok; hétszer II.
Csapatbajnokság hétszer I. és II., III.
Világbajnoki VI. helyezett;
Európa Bajnokság IV., V., VI.
Olimpiai V., VIII.,
Európa Bajnoki Ranglista IV.,
Világ Bajnoki Ranglista V.,
Nemzetközi szintû sportoló; Senior Birkózó Világjátékok I.,
Senior Világbajnokság kétszer II., IV., V., VI.,
Judo Európa Bajnokság III.,
Lodzi Nagydíj I.,
ZeeLen Bider III,
Cseh Nagydíj I.,
Macedón Nagydíj I.,
INTRASMAS Kupa II.,
JasarDogu II.,
Roger Caulon II.,
Cubai Nagydíj IV.,
Felszabadulási Emlékverseny III.,
Német Nagydíj IV.,
Medvegy II.

Sporteredményeim elismeréseként, birkózásért érdemrendet vehettem át, és megkaptam a FILA bronz fokozatát is. A sportról szóló verseimért, dalaimért az olimpiai eszme népszerûsítéséért az Olimpiai Akadémia ezüst jelvényét vehettem át.


2007 © Németh " NYIBA " Sándor |üzenet | Tel: +36 30 /944-7371 | webdesign & prog: EL-FOTO