De-Pression

Az együttest az 1996-os atlantai olimpia után alapította Németh Nyiba Sándor birkózó aki több olimpián, világbajnokságon és Európa-bajnokságon értékes helyezésekkel öregbítette a magyar birkózás hírnevét versenyzõként és kapitányként. A birkózásról nyolc filmje jelent meg, néhányhoz a DE-PRESSION készítette a zenét. Életében a sport és a zene jól megfér egymás mellett. 1970-tól a METEOR együttesben játszott, kétszer nyertek zenekari fesztivált. Jelenleg a DE-PRESSION együttes szövegírója zeneszerzõje, dobosa és néhány dal erejéig énekel és gitározik is. Különbözõ kiadványokban rendszeresen jelennek meg versei. A dalszövegek az együttes által megzenésített vers formában elhangoznak különbözõ, legfõképpen sport rendezvényeken.

Elsõként Takács "Szilaj" István zeneszerzõ, szólógitáros, csatlakozott az alapítóhoz, aki egyéni gitárstílusával meghatározta a kezdõ hangzást. Legismertebb szerzeménye a "Bajnok vagy" c. szám, amely az újjá épült Budapest Sportcsarnok átadási ünnepségén is elhangzott, és egyben az "Álmok álmodói" címû sporttörténeti film záró dala.

A megalakulás után hamarosan csatlakozott Suha Kálmán "Mr. Fyord" basszusgitáros, zenetanár a zenekarhoz. Kiváló szólógitárosként tizenöt évig járta a világot Amerikától Mexikón át Japánig. Hazaérkezése után rengeteg zenés színházi mûvet írt. Az 1965-70-es években az un. Hazai "nagy generáció" szinte valamennyi hírességével zenélt. Az együttes albumán megtalálható "Kék madár" és "Karácsony" c. számában jól érezhetõ jazzes gitárstílusa. Az alapítóval, Nyibával együtt DE-PRESSION JAZZ néven Alter-Ego címmel egy jazz-rock albumot készítettek.

Hamarosan csatlakozott a csapathoz "Tibérius" énekes, aki klasszikus éneket tanult. Jellegzetes, tiszta hangja érthetõvé tette a zenekar által játszott lírai rock zenét.

Ugyanebben az idõben lett az együttes tagja Darab István zeneszerzõ szólógitáros, aki egyedi gitárstílusával tette színesebbé a zenekar hangzását. Az általa komponált zenei mûvek: "Szerelmes fiú" és a "Szomorú fûzfák", melyekben dallamos gitárjátéka meghatározó. Korábban a Harley Davidson Band szólógitárosa volt.

Késõbbiekben, csatlakozott az együtteshez a Zenemûvészeti Fõiskolát végzett zongorista Körmendi "Zsebördög" Zoltán, aki korábban tagja volt a népszerû Budapest Ragtime Band-nek. A legismertebb szerzeményei az "Élõ legenda", ami az évszázad birkózójáról és a nemzet sportolójáról szól, és a "8848", ami a Mount Everest elsõ magyar meghódítójáról, Erõss Zsoltról íródott.

2002-ben egy új taggal bõvült a zenekar Kárpáty Viktor szólógitárossal ,aki újabb szerzeményekkel bõvítette a repertoárt: "Vágy" és a "Fekete felhõs ég". Korábban az Erõd zenekarban játszott. A zene szeretete meghatározza az életét.

S végül, de nem utolsó sorban Paszternák László énekes, basszusgitáros és szakszofonos, aki a "Gyõztes páros" címû dallal mutatkozott be.

Az együttes lemezein több vendégzenész szerepelt: Pásztory Zoltán a legendás Illés együttes dobosa, akivel Németh "Nyiba" Sándor közös dobszólókat is készített "Hajsza", "Magasfeszültség",és "A város lüktetése" címmel, melyekbõl videó klipek is készültek. Továbbá az együttes albumán két daltdobolt fel, a "Gyõztes páros" és a "Pózoló világ" címû dalokat. Sáfár József "Öcsi" az egykori P-BOKSZ basszusgitárosaés Papp Ernõ a Pál utcai fiúk egykori szólógitárosa, akik a versek megzenésítésében, és társszerzõként is közremûködtek. Az együttes Küzdõtér címmel közös dalt készített Vikidál Gyulával. Tamburajátékával hozzájárult a dalokhoz Czirkó Ferenc. Ezekkel a zenészekkel együtt különleges hangzása lett a zenekarnak, érezhetõ benne a több generációs hangzás.

Az együttesnek eddig 6 nagylemeze jelent meg: "Dübörög a motor" rock album, "Az élet nem felejt" lírai album, "Mindent azért a lányért" válogatás album, "Rólad is szól a dal" sportos dalok albuma, valamint "Akarok élni" és "A semmi közepén" megzenésített versek.. Az eddig elkészült 47 video klip többségében olimpiai, világ- és Európa bajnokok közremûködtek. A zenekarnak szátalan verse, dala a sportról szól. A zenéjük minden korosztálynak szól., fõképp azoknak, akik szeretik az igényesen hangszerelt szövegcentrikus dalokat. megtörtént eseményekrõl szólnak. A kezdeti idõszakban a zenekar gyakran fellépett az ország különbözõ pontjain, többek között a Pepsi szigeten, s háromszor a Sitkei koncerten is a legnagyobbakkal egy színpadon. Pillanatnyilag a zenekar szünetelteti fellépéseit. Az együttes dalai különbözõ sportrendezvényeken bevonuló zenéül szolgálnak: Növényi Norbert Rólad is szól a dal; Majoros István Bajnok vagy; Deák Bárdos Mihály Küzdõsport; Bárdosi Sándor Dühös Ember; Cifferszky Ákos; Küzdõsport; Nick Árpád A tömeg ébredése; Hivatalos dalok, melyeket a DE-PRESSION együttes neve fémjelez: Professzionális birkózó Gála KÜZDÕTÉR; Sumo Európa Bajnokság SUMO; Bécs ?Budapest Szupermaraton SZUPERMARATON.

1998-ban készült el az elsõ videó klipje a zenekarnak a Vigyázok rád címmel, ezt követte a Mindent azért a lányért. Ezekben a késõbbi szépségverseny gyõztes helyezettje Németh Nicolett Niké szerepel, aki a Hawaian Tropic szépségversenyen képviselte hazánkat. A 175.balatonfüredi Anna bálon második udvarhölgy lett, az utóbbiban partnere volt Király Benjamin ( Ben ),Király Linda testvére. Ezt követte tizennyolc klip. A dübörög a motor címû klipben szerepet vállalt két legendás arc, az Illés együttes dobosa Pásztory Zoltán valamint a Karthágó és Lord együttes billentyûse Gidófalvy Attila is. A további forgatásokon (Dühös ember, Bajnok vagy, Mindent azért a lányért) szerepelnek olimpiai-, világ- és Európa bajnokok, mesteredzõk különbözõ sportágakból. A legtöbb szereplõ a birkózók közül vett részt a felvételeken, mivel az alapító Németh Sándor (Nyiba) egykori világversenyek helyezettje, a késõbbiekben pedig a felnõtt szabadfogású birkózó válogatott kapitánya és vezetõ edzõje volt. Néhány ismertebb név a szereplõk közül: Növényi Norbert, Kocsis Ferenc, Farkas Péter, Repka Attila, Sike András olimpiai bajnokok. Deák Bárdos Mihály Ritter Árpád, Bánkuti Zsolt, Majoros István Európa bajnokok. Világversenyek érmesei, helyezettjei: Bárdosi Sándor, Berzica Tamás, Tóth Gábor, Dvorák László, Tóth Tamás, Aubéli Ottó, Gombos Zsolt és a szabadfogású válogatott jelenlegi fõnöke Gulyás István. A sumósok közül a hét érem tulajdonos egykori birkózóKismóni János és Tóth Barnabás világbajnoki bronzérmes, valamint a cselgáncsos Sümegi Ferenc és Weinberger Mihály.

A Való Világ show-ból Péter és a testvére Gyuri s nem utolsó sorban az alapító gyerekkori barátja, a Kenyeri falu postása Szabó János (Mekond) és még nagyon sokan mások. Akiknek ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy öregbítették a zenekar hírnevét. Külön köszönet Földi Csaba rendõr alezredesnek, aki nem csak szerepelt a Postás a haverom címû klipben, de sok kelléket is biztosította a forgatáshoz. A Szomorú fûzfák forgatásán részt vett az egykori attasé, tábornok és felesége. Köszönet Erõss Zsoltnak , aki elsõ magyarként jutott fel Mount Everest csúcsára, hogy rendelkezésünkre bocsátotta az eredeti felvételeket a 8848 címû szerzeményhez.

Továbbiakban az XXL Bulls motoros csapat közremûködésének. Köszönet az autóbalesetben elhunyt egykori birkózó, Jáger Imre (junior világbajnoki ezüst érmes)családjának, hogy eredeti felvételeket biztosított a Kegyetlen sors címû kliphez. A karácsonyi klip felvételeire a szereplõk( a gyerekek) a vas megyei Kenyeribõl (Dorka, Tomi, Viki, Enikõ)és Pestrõl(Benjamin, Dóri) érkeztek. Nekik is köszönet a helytállásért. A klipekben még szerepel Nagy Szilvia Németh Nikoletta legjobb barátnõje, aki jelenleg az Eötvös Loránd Tudományi Egyetem hallgatója, köszönet neki is.

A zenekar felvételein néhány szám erejéig nagynevû vendégzenészek is közre mûködtek:

Utoljára, de nem utolsó sorban szeretnénk elismerésünket kifejezni töretlen támogatásukért, az újságíróknak, riportereknek, hogy 1996-tól napjainkig folyamatosan szerepelhettünk az írott és íratlan médiában. Ez tette lehetõvé, hogy hanghordozóink és klipjeink egyre nagyabb nyilvánosságot kaptak. Név szerint: Novothny Zoltán, Csiba Lajos, Volly György, Szabó Sándor, Dinóczki József, Fábik Tibor, Tomka Tivadar, Joó Sándor, Molnár László, Buzgó József, Vass Gábor, Thuri Gábor, Mogyorosi Gyula, Dr Petán Péter, Szegõ András, Pietch Tibor, Mehmet Basaran, Nemes Nagy Péter, Müllner Jenõ, Harsányi Levente, Szakács Gábor, Csiszarik Zsolt, Bokor Attila, Barock Csaba, Csonka László, Berecz Béla, Illés Gyula, Vendi ,Zengõdi Zsolt, Répási Gábor, Pál Gábor, Gidófalvi Attila, Balogh Zoltán, Tihanyi Attila , Várkonyi Attila, Kiki, Kiss Joe.

Vendégzenészek:

Pásztory Zoltán (Illés együttes)-dob.

Sáfár József "Öcsi" (P- Box)-basszusgitár.

Papp Ernõ (Pál utcai fiúk) - szólógitár, kísérõgitár.

TÖLTSD LE A ZENÉKET ÉS A KLIPPEKET,NEM BÁNOD MEG !

 


2007 © Németh " NYIBA " Sándor |üzenet | Tel: +36 30 /944-7371 | webdesign & prog: EL-FOTO